Bondi Pavilion

Bondi Pavilion

Project Details

Location: Bondi, NSW

Completion Date: December 2017

Size: 264 sqm

Fabric: PVC - PSS200 TiO2

Client: Rebel Property Pty Ltd

The Bondi Pavilion was designed to provide shelter for outdoor dining clientele at the licensed hospitality businesses of the Pacific Bondi Beach mixed-use development. The structure needed to provide shelter from sun and rain for restaurant patrons, while still allowing room for pedestrian traffic.

The Brief

The brief called for some unique canopies to enhance the Campbell Parade location. The developer wanted a different approach from the usual umbrella or awning type al-fresco designs to increase the visual impact and attraction of their development.

The pavement position of the structure gives views across the iconic Bondi Beach and was therefore designed with “wave-like” perimeter edges and lightweight tree-like lattice columns.

The design needed to take into account both onshore winds, and the potential for corrosion from the seaside position.

The Concept

A rigid perimeter frame supports the fabric canopy, this frame is supported by extremely lightweight lattice columns made of four elements. The column design was a key architectural requirement; the support of the edge beams needed to be designed to have an extremely minimal form. In order to maintain support to the edge beam and to minimize edge beam sizing, 4 braces were required from the column to the edge beam.

The Materials

For this project the client was concerned about maintenance and longevity of the installed products, particularly given its highly prominent location. PVC fabrics coated with an additional TiO2 layer for additional self cleaning properties were presented and ultimately one of Taiyo Kogyo’s materials, PSS200, was chosen for the project.

The use of a material with a titanium dioxide coating has reduced the frequency of cleaning required by the client through the project lifecycle and will result in a much longer lasting white finish than typical PVC fabrics would provide.

The location has high pedestrian use and installation had to occur while allowing for minimal disruption to pedestrian access.

The Result

The Bondi pavilion is a distinctive shade structure that reflects both the famous waves of Bondi, as well as the unique beachfront Bondi lifestyle. The distinctive structure complements the alfresco dining scene along Campbell Parade.

MakMax was awarded a Commendation in the LSAA Design Awards 2018 – Alfresco Dining Category.

Project Details

Location: Bondi, NSW

Completion Date: December 2017

Size: 264 sqm

Fabric: PVC - PSS200 TiO2

Client: Rebel Property Pty Ltd